Yamaha WR250R İçin Aksesuarlar

Latin Amerika yolculuÄŸuna küçük motor ile çıkmaya karar vermemi saÄŸlayan biraz da Yamaha WR250R’ın kendisiydi. Çünkü motoru alıp kullanmaya baÅŸladığıman beri ayrı bir sevmeye baÅŸladım. Bu yolculuk planları belirince de hiç tereddüt etmeden kendisi ile gitmeye karar verdim.

Normalde ben kendisini arazi ağırlıklı kullandığım için yola çıkmadan önce zaten üzerine taktığım aksesuarlar vardı. Yola çıkacağım zaman da lazım olduğunu düşündüğüm başka aksesuarlar ekledim. Kısaca ne olduklarını, neden ihtiyacım olduğunu ve nereden aldığımı yazacağım.

Önceden arazi için taktıklarım;

Pro Taper 28mm Gidon: WR250R ile birlikte gelen gidon ne yazık ki çok ince ve birkaç kez düştüğünüzde yamulabiliyor. Onun için öncelikli olarak değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle arazi sürüşleri için veya uzun bir yolculuğa gidilecekse. Çünkü yamuk direksiyon ile yol almak çok kolay olmuyor. 🙂 Amerikadan alındı.

Acerbis Elcik Koruma: Elcik koruma olmazsa olmaz bir aksesuar oldu artık. 🙂 Manet yamulunca ya da daha kötüsü kırılınca bayağı zorluyor. Özellikle de debriyaj maneti kırılırsa. Onun için ben uzun yolculuklarda kullanılmasını tavsiye ediyorum. İnternetten aldım.

Zeta Ön Disk Koruyucu: Yolculuk için çok gerekli olduÄŸunu düşünmüyorum. Arazi için almıştım ve üzerinde takılı olduÄŸu için tekrar sökmedim. Amerika’dan almıştım.

Zeta Arka Disk Koruyucu: Aynı ÅŸekilde yolculuk için gerekmiyor. Daha önce taktığım ve üzerinde olduÄŸu için sökmedim. Yine ön disk koruma ile birlikte Amerika’dan takım olarak aldım.

Zeta Karter Koruyucu: Aslında bunun da çok gerekli olduÄŸunu düşünmüyorum. Özellikle uzun bu yolculuk sırasında gidip de karteri bir yere vuracak halim yok. Fakat Tenere’de olduÄŸu gibi WR250R’da da radyatör suyunun devridaim pompası çok ortada duruyor. SaÄŸa düşüşlerde hasar alması olası. Su sızdırırsa yolda bırakmayabilir ama tamamen kırılırsa olduÄŸunuz yerden hareket edemezsiniz. Ben orayı koruması için alıp taktım. Amerika’dan almıştım.

 

Yoılculuk için eklediklerim;

GP Kompozit Ön Cam: EÄŸer bu motorla uzun süre 100 civarında bir hızla gitmek istiyorsanız bence ön cam gerekiyor. Åžehir için sürüşlerde ya da kısa gezilerde ihtiyacım olmamıştı fakat yol uzun olunca almaya karar verdim. Türkiye’de hazırda WR250R için cam bulamadım. GP Kompozit hem CRF250L hem de WR250R için istediÄŸimiz ölçülerde cam üretti. Fiyatları da gayet uygun kendilerinden satın aldık.

USB Şarj Soketi: Yolda bir şeyler şarj etmek için çok gerekli! Özellikle kamp ağırlıklı geziyorsanız ve gece şarj etme imkanınız yoksa. Gündüz yol boyunca harici bataryayı şarj ediyorum. Gece de onla elektronik aletleri şarj ediyorum. Çin malı, internetten aldım.

Garmin GPS & Mount : Ben gerekli olduÄŸunu düşünüyorum, kullanmayı da seviyorum. Ayrıca iz kaydı alıyor, nerden geçmiÅŸim görebiliyorum ve baÅŸka gezginler ile paylaÅŸabiliyorum. Verilen koordinata gitme konusunda da çok hızlı oluyor. Olmasa belki sıfırdan alıp gitmeyebilirim ama almıştım yıllardır kullanıyorum 🙂 Kulladığım cihaz Garmin Montana 600 ve Amerika’dan almıştım.

Oxford Elcik Isıtıcı: Ölümcül olmamakla beraber soÄŸuk ve yağışlı havalarda ciddi bir konfor saÄŸlıyor. Üşüyen eller ile motor sürmek bir süre hissizliÄŸe sebep oluyor. Ayrıca hem yazlık hem kışlık eldiven taşıma derdinden kurtarıyor beni. Deri ve uzun bilekli eldiven alıyorum. Yağışlarda ve soÄŸuk havalarda ısıtıcı açınca kurtarıyor. Daha önceki yolculuklarımda Oxford’un eski bir versiyonunu kullanmıştım. Bu sefer yeni versiyonunu taktım. Motoplus‘tan aldım.

Scottoiler Otomatik Zincir YaÄŸlayıcı: Sanırım hiç vazgeçemeyeceÄŸim bir ÅŸeydir kendisi. Ä°lk defa 2012’de Afrika yolculuÄŸuma giderken Motoplus verdiÄŸi için (kendilerine tekrar teÅŸekkür ediyorum) takmıştım ve o gün bugündür bütün motorlarıma taşıdım. Zincir yaÄŸlama olayını tamamen unutturuyor. 🙂 Özellikle uzun yola gidiyorsanız bütün gün yol yaptıktan sonra zincir yaÄŸlamak ya da temizlemek ızdırap olabiliyor. Bir de zincir için sprey taşıma ya da bulma derdi var. 2 küçük tüpü alıp çıkınca beni hem Güney Afrika hem Japonya’ya götürdü. Döndüğümde zincir de hala iyi durumdaydı. Motoplus’tan aldım.

Yamaha Arka Taşıyıcı: WR250R’in arka kuyruk çok ince olduÄŸu için bir taşıyı takmadan bir ÅŸeyler taşımak oldukça zor. Onun için orjinal arka taşıyıcısını aldım. Yamaha‘nın kendisinden aldım.

Yamaha Arka Çanta: Normalde 30lt’lik 2’ÅŸer yan çantaya çok rahat sığabiliyoruz. Fakat arka çanta genelde günlük kullanım için çok iÅŸe yarıyor. Ne bilim üzerimizdekini çıkarıp koyuyoruz, market alışveriÅŸi yapıyoruz, su taşıyoruz, v.b.  Yamaha’nın yeni MT serileri için ürettiÄŸi bir soft çanta var. Ä°lk gördüğümde çok beÄŸendim ve kullanışlı geldi. Aynı çanta SW-Motech’de de varmış. Sanırım Yamaha için de üretiyor. Motoplus’da bulamadım. Yamaha’ın kendisinden aldım.

Yan Çanta Demirleri: Yanlarda soft çanta kullanmak için demir gerekiyordu. Çünkü çantalar içeri doÄŸru eÄŸildiÄŸinden hem egzoz ‘a hem de lastiÄŸe çarpabilir. WR250R’in Türkiye’de yan demir bulamadı. SaÄŸolsun Erdem Önen daha önce kendi için Ä°zmir’de yaptırdığı demirciye benim için de yaptırttı.

SW-Motech Dakar Arka Çantalar: Daha önceki seyahatlerimde Tenere ile birlikte Yamaha’nın orijinal 30lt’lik yan çantalarını kullanmıştım. Bu seyahatimde soft çanta kullanmaya karar verdim. Türkiye’de bulabileceÄŸiniz çok alternatif yok. Gezginler tarafından kullanılan çantaların bir listesini yapmış incelemeye baÅŸlamıştım. Fakat Motech Dakar  universal olmadığı için direk elemiÅŸtim. Birinde Alp (ikiteke) ile çanta üzerine konuÅŸurken bana bu çantaları önerdi ve universal olanı çıktı dedi. Motoplus’a bir baktım var. 🙂 Bence fiyat / performansı olarak bulabileceÄŸiniz en iyi çanta. Motoplus’ın elinde 2 çift bulduÄŸum için ÅŸanslıyım sanırım. Zira bu çantaları ablam (tatlıgezgin) da Nordkapp ve Afrika seyahatinde kullanmak için istiyordu, fakat Avrupa’da tüm aramalarına raÄŸmen bulamamıştı.  Motech’in kendi sitesi de 4 hafta sonra verebilirim demiÅŸ.

Kappa Gidon Çantası: Bunu Nordkapp gezi ile birlikte kullanmaya başladım. Çünkü Afrika gezisinde gidonda takılı olan şarj soketine taktıklarımı nereye koyacağımı şaşırıyordum. Cebime koyunca unutup indiğim oluyordu. Şimdi şarja taktıklarımı hop içine atıyorum rahat alıyor.  Ayrıca fotoğraf makinesini orada taşımak çok kullanışlı oluyor. Hemen çıkarıp fotoğraf çekip geri koyabiliyorsunuz. İnternetten aldım.

Abus Zincir Kilit: Daha önceki gezilerde motoru kitleme ihtiyacı duymamıştım ama ÅŸimdi 2 küçük motosiklet ile gidince ve motorlar da 130 kilo civarında olunca bir çalınabilir geldiler bana. Onun için güvenlik olarak ismi en çok duyulmuÅŸ Abus marka kısa bir zincir kilit aldım. Böylece motorları bir yere deÄŸil ama birbirlerine kitleyebiliyorum. Mesela arka tekerlerinden. Motoplus’tan aldım.

Abus Alarmlı Disk Kilidi: Bu çok gerekli olmayabilir. Daha önce motorların üzerindeki çantaları kurcalayan olursa alarmı çalar sesini duyarız düşüncesi ile almıştım. Çünkü çantalar soft olduÄŸu için yanından geçeni ÅŸeytan daha bir dürtüyor hırsızlık için. 🙂 Yine Motoplus’tan aldım.

PimaÅŸ Borular: Evet evet yanlış okumadınız bildiÄŸiniz 75’lik pimaÅŸ borudan kendime malzeme kutuları yaptım ve motora baÄŸladım. Her iki motorda da iki tane bulunuyor. İçine hem gerekli anahtar takımı hem de yedek parça koyuyorum. %100 su geçirmez ve kesinlikle çok saÄŸlam oluyor. Daha önce Japonya gezisinde kullanmıştım çok memnun kalınca bu motorlar için de yaptım.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, sorularınızı yorumlar kısmına yazabilirsiniz. ?

Ayrıca daha önce paylaştığım aksesuar listelerini de burdan okuyabilirsiniz.

4 Comments

4 Comments
  • Cüneyt

    Serkan Hocam 75 pimaş içindeki takımlar şıngırdamıyor mu

    • Serkan Sogut

      İçine zor sığdığı için sıkışıyor zaten ondan şıngırdamıyor. Bir beze sarıyorum ayrıca toplu dursun ve çıkartması, koyması kolay olsun diye

  • erdoÄŸan

    Serkan merhaba,
    WR250R İle Afrika seyahati de yapılabilir mi sence?
    Teşekkürler.

    • Serkan Sogut

      🙂 kıralı yapılır. Benim motorum daha dün 50bin kilometre oldu mesela ve ben hiç şikayetçi değilim.

Post a Comment