Yamaha Tenere XT660Z ile Kuzey Asya Yolları
Son yaptığım Japonya yolculuğu sırasında motosiklet (Kuzgun) ile yaşadığın deneyimler, yaptıklarım, Kuzgun’un başına gelenler, v.b. aklınıza ne geliyorsa onlar üzerine kısaca bahsedeceğim. Daha önce Afrika’dan döndükten sonra da buna benzer bir yazı yazmıştım. Onu da “Afrika yollarında Tenere” yazımdan okuyabilirsiniz.
Japonya’ya giderken daha önce kullandığım gibi Yamaha Tenere XT660ZA (ABS) ile gittim. Neden bu motoru tercih ettim, giderken kullandığım aksesuarlar ve motoru nasıl hazırladım konuların da daha önce yazdım. Detaylı bilgi için onları okuyabilirsiniz. Bunların hepsi de yola çıkmadan önceydi. Peki yol boyunca Kuzgun ile neler yaptım?
Yolculuğum toplam 22.300 km sürdü ve bunun içinde Moğolistan gibi zorlu bir coğrafya da vardı. Yola çıkarken Kuzgun 11 bin kilometre civarındaydı. Bir çok sarf malzemesi yarı ömründe olduğu için yeniledim. Ayrıca yağını ve lastiklerini de değiştirip yola çıktım. Sırasıyla yolculuğun 7.500 ve 15 bininci kilometresinde yağ filtresi ve yağını değiştirdim. Zaten bunun dışında değiştirdiğim herhangi bir parçası olması. Daha önce Afrika yolcuğunda akıllandığım için sarf malzemeyi yanımda taşımak yerine yola çıkmadan değiştirdim. 🙂
Sakin bir kullanım ile zincir, dişliler, arka balata (ön zaten çok daha uzun ömürlü) çok rahat 30bin kilometre gidiyor. Hava filtresi ve buji biraz daha yol ve yakıt şartlarına göre değişebilir. Fakat yenilendiği taktirde 20bin kilometre sorunsuz kullanılabilir diye düşünüyorum. Lastikler de aynı şekilde uzun ömürlü bir lastik alıp çok hırpalamazsanız yolculuğu tamamlama olasılığı yüksek. Düzenli havasını kontrol eder, arazide indirir, asfaltta geri şişirir, arazide daha yavaş ve asfaltta daha az ivmelenme ile kullanırsanız o da size karşılığında daha uzun ömür vaadecektir.
Yine Afrika’da deneyimlediğim için Japonya’ya yola çıkarken iç lastiklerimi daha kalın olanlar ile değiştirdim. Çünkü Afrika’da sürekli lastiğim patlıyordu. Değiştirmek işe yaradı. Daha fazla kilometre yapmama rağmen bu yolculuk boyunca arazide hiç lastiğim patlamadı.
Yol boyunca Kuzgun’un başına gelenler.
- Yine Afrika yolculuğunda olduğu gibi ön camın plastik vidaları kırıldı. Yanıma yedek almıştım. 2. kez kırılınca kafa yorup inceledim. Sonunda GPS tutacağı yüzünden kırıldığını anladım. Çünkü ön cam kafa grenajı ile birlikte esniyor ve çok sallantıda GPS tutacağı camın bir yerden sonra esnemesine izin vermiyor. Fakt kafa esnemeye devam ettiği için vidaları kırıyormuş. GPS tutacağını 1 cm ileri aldım bu sorundan kurtuldum.
- Yola çıkarken gidon rulmanlarını yağlamıştım. Fakat geri sıkıştırırken tork anahtarı kullanmadığım için ayarında olmamış. Kazakistan’da ilk araziye girdiğimde gevşediler ve ses yapmaya başladılar. Yolda iki defa onları sıkmak zorunda kaldım.
- 2 defa kum sürüşünde hızlı şekilde düştüm. Her ikisinde de motorda herhangi bir soru olmadı. İlk Moğolistan’ın kuzey rotasının girişinde düşmüştüm. Sağ yan çantanın taşıyıcısı kırıldı. Yanıma aldığım parmak kalınlığındaki plastik kelepçe ile iki yerden tutturup yola devam ettim. Yaklaşık 13 bin kilometre daha bu şekilde kullandım ve tüm Moğolistan’ı da geçtim. 😀
Evet görüldüğü gibi motorun başına hiç bir şey gelemedi. 🙂 Aslında Afrika’da edindiğim deneyimin burada çok faydası oldu ve 22.300 kilometre yolculuğumu sorunsuz bir şekilde sadece 2 defa yağ değiştirerek tamamladım. Japonya yolculuğunu tamamlayıp döndükten sonra Kuzgun üzerinde yapılan işlemleri ve değişen parçaları da aşağıda listeliyorum;
- Hava filtresi değişti
- Yağ filtresi ve yağ değişti
- Buji değişti (eskisinde sorun yoktu fakat 20bin de bir değişmesi gerekiyor yazıyor.)
- Lastikler değişti
O kadar yoldan geldikte sonra pek de bir şey değiştirmemişim. 🙂 İyisiyle, kötüyle uzun bir yolculuğu daha Tenere ile tamamladım. Kısa yolculuklarımı saymazsak Tenere ile 3 büyük yolculuk yaptım ve toplamda 238 günde 52.900 km yol almışım. Kuzey, güney, doğu, sıcak, soğuk, yağmur, çamur, çöl, kum, v.b. aklınıza ne geliyorsa o şartlarda motoru sürdüm. Benim için parasının hakkını fazlasıyla verdi.
Peki bundan sonra ne yapacağım? Aslında dönüşte Kuzgun’u hemen satmayı düşünüyordum. Fakat Kuzgun Japonya’dan geç geldi. Havalar soğuduğu için (WR250R fazla havadar) biraz daha binmeye devam edim dedim ve kaldı. Fakat havalar ısınınca satacağım. Çünkü bir sonraki yolculuğu daha küçük bir motosiklet ile yapmaya karar verdim. Çok büyük ihtimal 250’lik bir makine olacak. Belki şu anda kullandığım WR250R olur belki de olmaz şimdilik plan program yapmadım.
No Comment