Yamaha Super Tenere XT1200 ZE Yakıt Tüketimi Nedir?
Yeni motorum Apollo‘yu kullanmaya başladığımdan beri motor hakkında en çok sorulan soru “ne kadar yakıyor?” oldu. Aslında Rodaj dönemi ve sonrasında tüketim konusunda bir çok kez Facebook sayfası üzerinden paylaşımda bulundum. Fakat gözden kaçtığı için buraya daha ayrıntılı olarak yazmak istedim. Ayrıca daha önce yazdığım Super Tenere testi yazısına da göz atabilirsiniz.
Öncelikle nasıl test ettiğimden bahsedeyim. Yaklaşık 2 ayda Apollo ile toplam 7.200km yol yaptım. Bu 7bin kilometrenin içinde şehir içi, şehir dışı, otoban, stabilize yollar, dağ yolları veya edepli kullanım ile tam gaz kullanım herşey var 🙂 Apollo’nun yol bilgisayarı ortalama yakıt durumunu gösteriyor. Bunu takip ederek ortalamaları çıkarmak daha kolay olduğu için önce onun güvenirliğini test ettim. Yaklaşık 0.2lt/100km bir sapma olabiliyor. Yani yol bilgisayarı “100km’de ortalama 5.2litre harcadın” dediğinde test etmek için benzin alıp hesapladığımda en fazla 5.4litre çıkıyor. Tabii bu her defasında aynı seviye benzin alamamaktan da kaynaklanıyor olabilir.
Rodaj Öncesi
İlk 1.000km rodaj olduğu için 5bin deviri geçmeden (hatta 4bine bile pek gelmedim) oldukça edepli bir şekilde “Touring” sürüş modunda ve ECO uyarısı açık olarak kullandım. Rodaj sonrası bu şekilde kullanım yalan tabii 🙂 İlk 100 km şehir içinde 6.3lt/100km yaktı. Sonraki yaklaşık 600km şehir dışında ve virajlı yollarda (Damaniç, Tavşanlı, Simav, Harmancık, Orhaneli, Bursa… rota ayrıntısı ve ortalama hız bilgisini görmek için tıklayın), yarı yüklü (sadece arka çanta) olarak ortalama 80-90 ile giderek 4lt/100km yaktı. Geri kalan 300 kilometre ise şehir içi / dışı karışık bir kullanım ile 5.5lt/100km bir ortalamada kaldı.
Rodaj Sonrası
Asıl gelelim rodaj sonrası ne yaktığına. 🙂 Şehir içi normal bir kullanımda 6lt/100km’nin altına hiç inmedi. Genelde 6lt ile 6.5lt arasında kaldı. Bu rakamlar “Touring” sürüş modundayken aldım. Şehir içinde “Sport” moda geçip, biraz daha seri kullandığımda ise 7lt civarlarında oluyor ortalama.
Rodaj sonrası sahil hattından tam yüklü olarak (arka ve yan çantalar dahil) Sinop’a gittim. (Darlık, Teke, Ağva, Kandıra, Karasu, Akçakoca, Zonguldak, Amasra, Cide, Sinop sahil hattı gidiş, Boyabat, Kastamonu, Safranbolu, Zonduldak, İzmir dönüş) Toplam 1.600km yolda ortalama 4.5lt/100km çıkmıştı. Aynı şekilde “Touring” sürüş modunda ve ECO uyarısı açık ilen sakin bir sürüşte aldığım ortalamadır. Sinop rotanın ayrıntısı için tıklayın.
Daha sonra Rodop ve Karpat dağlarına doğru toplam 3.200km tam yüklü olarak (arka ve yan çantalar dahil) yol yaptım. Bunun yaklaşık 1.000km’si otobandı ve 120-130km/saat aralığında hız sabitleyici ile gittim. Geri kalanı ise virajlı dağ yollarıydı. Büyük/küçük 21 tane çıkış ve iniş yaptım (~42.200mt çıkış yapmışım). Toplam 3.200 kilometrede 5.3lt/100km ortalama yakıt tüketimi oldu. Rodop ve Karpat rota ayrıntısı için tıklayın.
Son olarak geçen hafta rodaj zamanı yaptığım Simav rotasını yarı yüklü (sadece arka çanta) olarak tekrar yaptım. Fakat bu sefer edepli filan değil baya gaza abanarak sürdüm. Aynı 600 kilometrelik yolda 5.5lt/100km ortalama tüketim oldu. Simav rota ayrıntısı için tıklayın.
Ayrıca bunun dışında Edirne otobanında 100km’lik dilimler halinde hız sabitleyiciyi kullanarak farklı hızlarda ne harcadığını test ettim ve aşağıdaki sonuçları aldım.
- 110km/saat hıza sabitlediğimde ortalama 4.8lt
- 120km/saat hıza sabitlediğimde ortalama 5.1lt,
- 130km/saat hıza sabitlediğimde ortalama 5.3lt,
- 140km/saat hıza sabitlediğimde ortalama 5.7lt,
- 150km/saat hıza sabitlediğimde ortalama 6lt,
- 160km/saat hıza sabitlediğimde ortalama 6.2lt,
Genel olarak bakacak olursak Apollo’nun benim için ortalama yakıt tüketimi;
- Şehir dışı edepli 4.5lt/100km,
- Şehir dışı edepsiz 5.5lt/100km,
- Şehir içi edepli 6lt/100km,
- Şehir içi edepsiz 7lt/100km
Bu rakamlar tamamen benim kendi kullanım tarzıma göre aldığım 100km’deki ortalama rakamlardır. Bunlar tabii ki kullanıcıya göre ve kullanılan şartlara göre değişiklik gösterebilir. Onun için sizin daha az ya da daha fazla bir ortalamanız olabilir.
Motoaksesuar
Gayet makul tüketim rakamları