Yamaha Tracer 900 Nedir? Ne Değildir?
Geçtiğimiz günlerde Malaga, İspanya’da Yamaha Tracer 900’ü test ettim. Yamaha, MT-09 modeli üzerinde değişiklikler yaparak spor tur sınıfında yeni bir motor olan Tracer’ı üretmeye başladı. Bana gelen sorularda spor tur sınıfının ve bu motorun konumlandırılmasının ne kadar yanlış yapıldığını anladım. Onun için Tracer hakkında ilk olarak bu yazıyı yazmak istedim.
Öncelikle şunu açıklayayım, Yamaha MT-09 Tracer bir ENDURO motor değildir! Yanlış sınıflandırmayın lütfen. Enduro kısmını da biraz açıklamak istiyorum. Çünkü genel kesimin kullandığı terimler ile motor dünyasındakiler farklı olabiliyor. Şehirde kaldırımdan çıkıp inip, tümseklerde hızımı kesmeyim, alt devirlerde uysal uysal takılim, yol bozulunca yumuşak amortisörlerim ile yaylana yaylana rahatım bozulmadan devam edim, yol bitince geri dönmeden araziden yola bağlanabilim, hafta sonlari iki toza toprağa girip eğlenim, v.b. Bu motor sizin için yanlış bir tercih olur. BMW F800GS, Triumph Tiger 800XC, Suzuki vstrom 650, Yamaha Tenere gibi makineler ile kıyaslamaya çalışıyorsanız yine bu motor sizin için yanlış tercih olacaktır.
Tracer spor tur sınıfındadır. En başta güç ağırlık oranı hepsinden daha iyidir. 900cc motoru ile 115 beygir güç üretebilmek için yüksek devir çevirir ve gücünü üst devirlerde alır. Doğal olarak alt devirlerde daha zayıftır, daha iyi yol tutuşu ve viraj performansı için amortisörleri serttir, hafif olduğundan ve güç ağırlık oranı yüksek olduğundan çok hırçın ve kıvraktır, gaz tepkisi daha direktir, seri 3 silindir olduğu içi kompresyonu azdır, v.b. temel özellerinin başında yer alıyor. Ben güçlü motorları seviyorum, hafta sonu çıkıp virajlı yollarda eğleniyorum, otoban görünce dayanamıyorum uzayıp gitmek istiyorum, ama şehir içinde ve trafikte günlük olarak da kullanım, söyle uzun uzun gezileri rahat ve konforlu yapım diyorsanız doğru tercih olacaktir. İlla karşılaştırma yapacaksanız, Triumph Tiger 800XR, Honda VFR800X, BMW F800GT gibi motorlar ile kıyaslayabilirsiniz.
Enduro motorlar ile benzerliğine gelince ekonomik yakıt tüketimi, büyük depo ile daha uzun menzil, dik oturuş pozisyonu, ergonomik bacak açısı, rahat sele, bol bol aksesuar (ön cam, elcik ısıtma, yan çantalar, v.b.), tabii daha mutlu bir artçıyı da unutmamak lazım. Görüldüğü gibi enduro ile tek benzerliği uzun yolda konforlu olmasıdır.
Kısaca Yamaha Tracer ile %50 spor, %50 tur makinesi üretmek istemiş. Test sürüşünden sonra Yamaha’nın yapmak istediği işi başarmış olduğunu düşünüyorum. Karşımızda hafif, güçlü, çevik, konforlu, ergonomik ve çok yönlü bir makine çıkmış.
Yamaha'nın Yeni Motoru %70 MT-09, %30 Tracer
Devamını Oku
Yamaha MT-09 Tracer Testi
Devamını Oku
Yasin
Paylasim icin tesekkurler 🙂 50/50 Blending kisminda *Fonksiyonel ve *Cok Yonlu kisimlarinda ufak ve sirin yazim hatasi olmus, bilgine.
Serkan Sogut
Yasin teşekkür ederim okuyunca baya yüksek sesle güldüm :)) düzelttim şimdi.
Kayasus
Merhaba, Paylaşım için teşekkürler. Tracer’ın rüzgar koruması nasıl acaba neyle mukayese edilebilir, XT1200 yada fazerden dahamı iyi yada kötü denilebilirmi yeterlimi sizce? Vakit ayırıp cevaplarsanız memnun olurum. Teşekkürler..
Serkan Sogut
Selamlar, benim boyum 1.85 ve 1200 (ST) kullandığım için ona göre ölçümleme yapabilirim. ST’de ön cam bundan daha uzun ve kafamın üst kısmına kadar çok rahat kurtarıyor. Tracer’da ise sadece göğsümü (çenemin altından itibaren) kurtarıyor. Yani kafanı rüzgar alıyor. Ama kaskın tamamı rüzgar aldığı için türbülans yapmıyor. ST’de yan granajlar daha geniş olduğu için diz ve bacaklar da rüzgar almıyor. Tracer naked gibi olmasa da rüzgar alıyor. Rüzgar korumalarına göre ST, Tracer ve FZ şeklinde dizebiliriz.
serdar
”Doğal olarak alt devirlerde daha zayıftır,”demissiniz.mt 09 tork canavarı deniyor.alt devirlerde güçlü olduğu anlamına gelmezmi?
Serkan Sogut
Tracer kendi sınıfında güç olarak çok iyi bir yerde orası tartışılmaz zaten fakat 900cc’lik bir makineden 115hp üretmek isteniyorsa yüksek devir çevirmesi gerekiyor. Bu da gücü daha üst devirlerde üretmesi demektir. Mesela Tracer 900cc olmasına rağmen 115beygirdir ve maksimum torku olan 87,5Nm’e 8.500devirde ulaşabilir. Buna karşılık Super Tenere 1200cc olmasına rağmen 112beygirdir. Fakat maksimum torku olan 117Nm’e sadece 6.000 devirde ulaşır. (Zaten 7.500 gibi gas kesici devreye girer) Alt devirlerde rakiplerine göre güçlü olabilir ama üst devirlerdeki gücünü görünce ve alışınca sürekli üst devirlere çıkma eğiliinde oluyorsunuz. Alt devirler zayıf gelmeye başlıyor.
Oğuz
Merhaba,
Motorun artçı konforu hakkında bir bilgi var mıdır?
Benim boyum 1.90, artçım de max 1.80 olsa motor altımızda kaybolur mu:)
Hüseyin
Merhaba Serkan hocam.
İncelemeni ilgiyle takip ettim.Önümüzdeki günlerde Alpler turu için kiralamayı düşündüğüm ve artçım ile kullanmak istediğim aday modellerden her ikisini de tecrübe etmiş birisin.
– Honda CBF 1000
-Yamaha MT-09 Tracer
Artıları, eksileri ile değerlendirip yorumlar mısın?
Serkan Sogut
MT-09 ile artçın daha rahat edecektir kısaca onu söyleyim 🙂
Okan Yildirim
Hüseyin , geçen Ekim ayında moto maier hermann dan kiraladığım tracer ile dolomitlerde 1900 km dağ yolu yaptım, öncesinde kullandığım kendi motorum cbf 1000 fa ile de 9000 km tecrübem var, Tracer çok hafif hissttiriyor değişken kullanım modları ile istersen agresif istersen çok pürüzsüz bir kullanım elde edebiliyosun üstelik traction control vs. elektronik desteği de cabası… cbf 1000 ve tracer kiralama bedeli aynı motorlar ve yine gitsem yine tracer kiralarım. Bu tracer için çektiğim inceleme videosu bir göz at istersen; https://www.youtube.com/watch?v=auV3jxheRE0
Serkan Sogut
Güzel açıklama ve bilgiler Okan teşekkür ederim.