Orta Amerika Seyahatinin Bütçesi
Amerika seyahatimizin Orta Amerika kısmı için ne kadar harcadığımızı çıkardım. Hem motosiklet hem de sırt çantası ile gezenlere bilgi vermesi açısından ayrıntılı olarak listeledim. Ayrıca tek kişi için de toplam fiyatı hesapladım.
Öncelikle Orta Amerika rotasından bahsedeyim. Meksika üzerinden giriş yaptık ve yolun çoğunu da burada yaptık. Sonra sırasıyla Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica ve Panama şeklinde devam ettik. Panama’dan sonra ise gemi ile Güney Amerika’ya geçtik. Orta Amerika’daki yolculuğumuz toplam 52 gün ve yaklaşık 9.500km sürdü.
Orta Amerika için ucuz diyemiyorum çünkü toplamda Amerika’ya göre daha yüksek bir bütçe çıktı. Bunun en önemli sebebi de ülkeler arası geçiş yaparken verdiğimiz vergiler ve trafik sigortası oldu. 🙁 Ayrıca Orta Amerika’da gezilecek turistik yerler (örneğin Maya tapınakları) için ödenen rakamlar da oldukça yüksek. Meksika’nın paralı yollarını da unutmamak lazım. Çünkü o rakamları Avrupa’da vermedik.
Bütçeyi daha önce yaptığım gibi yine birkaç başlık altında toparladım. Harcamaların çoğunu kredi kartı ile yaptık. Geçtiğimiz bütün ülkelerde kredi kartı kullanımı oldukça yaygındı ve kur oranı daha iyiydi.
Benzin: 520$
9.500 km boyunca toplam 582 litre benzin almışız. Daha önce de yazdığım gibi her iki motosiklet neredeyse aynı tüketiyor. Motosiklet başı 291 litre ve 260$ yapıyor. Benzin fiyatları birbirine çok yakındı. Genelde litresi 2.1TL ile 2.5TL arasında değişti. Sadece Belize’de litresi 4TL civarındaydı. Otoyollarda yaklaşık 110-120km/saat civarında kaldık. Normal yollarda ise 70-90 aralığındaydık. Motorların yakıt oranları yine çok değişmedi ve 3lt/100km civarında kaldı.
Konaklama: 1.277$
Orta Amerika’da toplam 51 gece konakladık. Biraz güvenlik sebepleri, biraz da kamp yapacak yerlerin yaygın olmamasından dolayı 47 gece otelde kaldık. Onun için konaklama ücreti daha yüksek çıktı. Sadece 2 gece kamp yapabildik ve bir gece de arkadaşımızın evinde misafir olduk.
Ülkelere göre konaklama işine gelince;
- Meksika: 19 gece, ortalama 24$
- Belize: 2 gece, ortalama 20$
- Guatemala: 10 gece, ortalama 20$
- El Salvador: 1 gece, ortalama 15$
- Nicaragua: 6 gece, ortalama 25$
- Costa Rica: 7 gece, ortalama 33$
- Panama: 5 gece, ortalama 23$
Oteller için ödediğimiz ortalama rakamlar yaklaşık aynı ve 51 gece için ortalama 25$ yapıyor.
Yemek & Market: 971$
Orta Amerika boyunca yeme içme üzerine aklınıza ne geliyorsa onlar için ödediğimiz rakamdır. Sadece market ve restoran tutarlarını ayrı tutuyorum. Böylece ne kadar dışarda yemişiz ne kadarını kendimiz hazırlamışız çıkarabilirsiniz. Market harcamaları için toplam 468$ öderken, dışarda yemek için 503$ ödemişiz. Neredeyse eşitler. İşin ilginç kısmı Amerika’da harcadığımız yemek & market parası ile aynılar. 🙂 Demek Orta Amerika’da dışarda yemek çok daha ucuz.
İletişim: 40$
Orta Amerika içinde bulunduğumuz sürece ülkelerden aldığımız lokal hatları kullandık. Aslında operatör olarak sadece Claro kullandık. Çünkü tüm Orta Amerika ülkelerinde var. Meksika için bir ayrıcalık vardı. Amerika’da aldığımız hat orada çalışıyordu. 40$ karşılığında toplamda 5.5GB internet kullanmışız.
Evraklar & İzinler: 943$
İşte Orta Amerika bütçesinin fırlamasına sebep olan bu evraklar için ödediğimiz rakamlar 🙁 Bunun içinde ülkelere giriş ve çıkış için ödediğimiz vergiler bulunuyor. Bazı ülkeler sadece motoru geçici olarak ülkeye sokmak için para alırken bazıları ise hem motosiklet hem bizim için alıyordu. Bazıları da girerken aldığı yetmiyormuş gibi çıkarken de alıyordu. 🙁 Ayrıca ülkeler için ödediğimiz trafik sigortaları da bu rakamın içinde.
Ülkelere göre ödediğimiz rakamlar;
- Meksika: 354$
- Belize: 86$
- Guatemala: 141$
- El Salvador: 13$
- Honduras: 77$
- Nicaragua: 62$
- Costa Rica: 128$
- Panama: 81$
Servis & Yedek Parça: 127$
Her iki motosiklet ile ilgili bakım, onarım ve yedek parça için ödediğimiz rakam. Yamaha WR250’in kırılan yan çanta taşıyıcısını kaynak yaptırıp ek parça yaptırdım. Yine WR250 için 3 tane yağ filtresi aldım. 3 lt motor yağı aldım. Eksik bir iki tane anahtar vardı onları aldım.
Ulaşım: 265$
İşte Orta Amerika bütçesinde benim içimi en çok sızlatan rakamlardan birisi de bu ulaşım için verdiğimiz paralar. Sadece Meksika otoyollarına 2 motor için toplam 202$ vermişiz. 🙁 Ayrıca şehirlerde kullandığımız toplu taşıma ve vapur ücretleri de bunun içinde.
Müze & Turistik Yerler: 267$
Orta Amerika’da turistik yerleri gezmenin pahalı olduğunu söylemiştim. 🙂 Bu rakamı çok değil sadece 11 farklı yere girmek için vermişiz.
Giriş yaptığımız yerler:
- Güneş Piramiti, Meksika
- Palanque, Meksika
- Cuzuma, Meksika
- Chichen Itza, Meksika
- Tulum, Meksika
- Lamanai, Belize
- Tikal, Guatemala
- Samuc Chanpey, Guatemala
- Masaya Volkanı, Costa Rica
- Montaverde, Costa Rica
- Manuel Antonio Milli Parkı, Costa Rica
Diğer: 180$
Alış veriş, çamaşır, kaybettiğim ya da not almayı unuttuğum harcamalar.
TOPLAM BÜTÇE: 4.574$ (~13.722TL**)
Orta Amerika seyahati için günlük ortalama 88$ olmuş. Eğer sadece benzin, konaklama ve yeme & içme kısmını alırsak günlük 53$ harcamışız. Bu rakamlar Amerika ortalamasından yüksek ve Avrupa ortalamasına yakınlar. Buna şaşırdım çünkü Orta Amerika’nın daha ucuz olmasını beklersin. Hadi evrak ve ulaşım için çok verdim diyelim ama sadece benzin, konaklama ve yeme & içme ortalamasını alınca da Amerika’dan yüksek çıkıyor.
Tabii bu rakamların iki kişilik olduğunu unutmayın. Eğer tek kişilik hesaplayacak olursak. Benzin, yeme&içme, iletişim ve evrak giderlerini 2’ye bölebiliriz. Konaklama kısmında ise kamp olmadığı için gecelik otel parasının %60’unu almak daha mantıklı oluyor. Kısaca tek kişi için de yaklaşık 2.405$ civarında olurdu.
Bana soracak olursanız Orta Amerika motosiklet ile gezmek için pahalı bir yer. Özellikle de ödediğiniz paraların karşılığında hakkını verecek şeyler sunamıyorsa. Görecek çok güzel yerler var. Onun için sırt çantalı olarak gidip gezmek en güzeli.
Harcamaların hepsi kişiden kişiye ve yapılan geziye göre değişiklik gösterebilir. Elimden geldiğince ayrıntılı yazmaya çalıştım. Artık ihtiyacı olan istediği kadarını alır ve böyle bir yolculukta kendi bütçesin için çalışabilir diye düşünüyorum.
Ayrıca daha önce paylaştığım seyahat bütçelerini de burdan okuyabilirsiniz.
** Dolar kuru 3TL olarak alınmıştır. Çünkü yola çıkmadan önce doları 3TL’den aldım.
- 30 Temmuz | Bütçeler Geziler Tüyolar | Serkan Sogut | 3 Comments
Avrupa Seyahatinin Bütçesi
Latin Amerika öncesi yaptığımız kısa Avrupa gezisinin bütçesini çıkardım. Motosiklet ile AvrupaR...
- 29 Ağustos | Bütçeler Geziler Tüyolar | Serkan Sogut | 9 Comments
Rodop, Karpat Dağları Seyahatinin Bütçesi
Her gezide olduğu gibi bu yaptığım küçük gezide de bana en çok sorulan sorulardan biri bütçenin neka...
- 25 Kasım | Bütçeler Geziler | Serkan Sogut | No comment
Afrika Seyahatimin Bütçesi
Biliyorum Afrika gezimi yapalı 3 yıl geçti ve bu bütçe raporunu yazmak için biraz geç kaldım. Yine de ...
- 22 Kasım | Bütçeler Geziler Tüyolar | Serkan Sogut | No comment
Japonya Seyahatimin Bütçesi
Ne zaman yolculuğa çıksam en çok duyduğum şey para oluyor. Aslında her zaman en çok sorulan sor...
- 09 Ekim | Bütçeler Geziler Tüyolar | Serkan Sogut | 10 Comments
Amerika Seyahatinin Bütçesi
Latin Amerika seyahatimizin Amerika kısmı için ne kadar harcadığımızı çıkardım. Hem motosiklet hem ...
No Comment