Motosiklet Uzun Yol Tavsiyeleri: Ne Götürmeli? (1.Bölüm)

Motosiklet ile uzun yolculuklara dair aklıma gelenleri toparlayıp yazmaya devam ediyorum. Daha önce uzun yolculuklarda ne giymeli  yazısını okumadıysanız önce ondan başlamanızı tavsiye ederim. Şimdi ise yanınızda neler götürmeniz gerektiği ile ilgili kendi deneyimlerimi paylaşacağım.

Ne Götürmeli?

Herşeyden önce minimalist olmanız çok önemli ve hafif olmanın da anahtarıdır. Motosikletinizi ne kadar hafif tutarsanız sürüşten aldığınız zevk o kadar artar ve kesinlikle daha az yorulursunuz. Ayrıca yanınıza aldığınız eşyalar azaldıkça onlara ayıracağınız zaman da azalır ve daha az şeyle uğraşırsınız 🙂 Sadece gerçekten gerekli olduğunu düşündüğünüz eşyaları yanınıza alınız. Çok sık kullanmayacağınız şeyleri ya da tek kullanımlık olan eşyaları eğer gideceğiniz rota üzerinde temin edebiliyorsanız almayın.

Giyim Kuşam

motosiklet-uzun-yol-tavsiyeleri-ne-goturmeli-4Günlük kıyafetlerinizi seçerken mümkün olduğunca hem sürüş sırasında hem de günlük kullanımda kullanabileceğiniz çok amaçlı kıyafetler seçin. Mesela motorda kullanmak için aldığınız yağmurluğu yine windstopper bir ceketin üzerine giyerseniz çok güzel bir kışlık mont olur tekrardan mont taşımanıza gerek kalmaz. Motosiklet montunu da kullanabilirsiniz tabii ama korumalar yüzünden uzun süre yürümek çok zevkli olmuyor 🙂 Ayakkabı genelde kapladığı yer yüzünden büyük sorun oluyor ama motor botu ile uzun yürüyüşler yapmak da çok pratik olmuyor. Onun için küçük/ince bir gezi ayakkabısı işinizi görecektir. Eğer gideceğiniz yer sıcaksa sandalet daha iyi bir çözüm. Hem günlük kullanım ve yürüşler için hem de terlik niyetine kampta, otelde heryerde kullanabilirsiniz.



Eğer Ne Giymeli yazımı okuduysanız bazı kıyafet tavsiyelerinde bulunmuştum. T-shirt seçerken mümkün olduğunca sentetik tercih edin. Aynı şekilde kazak veya sweatshirt yerine polar daha iyi bir alternatif olabilir. Çünkü çok hafif ve az yer kaplarlar hem de kolayca yıkanıp, hızlı bir şekilde kuruyabilirler.  Ayrıca kırışmıyorlar 🙂 Outdoor malzeme (dağcılık malzemesi) satan yerlerden çok rahat hafif ve hızlı kuruyan kıyafetler temin edebilirsiniz. Kıyafetlerin çantada az yer kaplaması için vakumlu poşetler kullanabilirsiniz. Gerçekten küçülüyorlar 🙂

Şimdiye kadar gittiğim her yerde (Afrika’da dahil) çamaşır yıkama servisleri (laundry service) buldum. Genelde uygun fiyata hem yıkayıp hem de kurutuyorlar. Onun için sadece bir hafta kurtaracak kadar kıyafet alsanız yeterli olacaktır. Yıkatarak (pek tabii kendiniz de yıkayabilirsiniz) temiz temiz giyebilirsiniz.

 

Yeme İçme

ne-goturmeli-yemek
Yola çıkarken evden yolluk almak adettendir zaten ama çok abartmayın 🙂 Çünkü yer kaplıyorlar ve ağırlar. Ayrıca çanta sallandığı ve ısındığı için yiyecekler bozuluyor. En önemlisi su! Her zaman yeteri miktarda su taşıyın. Ters bir yerde yolda kalırsanız ya da kamp yapmak zorunda kalırsanız su yemekten daha önemli. Ben genelde atıştırmalık birşeylerde bulunduruyorum. Yol üzerinde zaten zevkinize göre yiyecek bir şeyler kesin bulursunuz. Şimdiye kadar gidip de aç kaldığım hiç bir yer olmadı. Ama susuz kaldığım çok yer oldu. Unutmadan mevye de güzel oluyor, molalarda durup kemiriyorsunuz. Tabii bu yazdıklarım çok sapa yerlere gitmeyi düşünmüyorsanız geçerli 🙂 Mesela Afrika’da yol alırken, en az 2 öğünlük yemeğimiz çantamızda oluyordu.

 

İlk Yardım, Sağlık ve Kozmetik

motosiklet-uzun-yol-tavsiyeleri-ne-goturmeli-2
Bu konu önemli. Çünkü motosiklet kullanıyorken başınıza her zaman bir şeyler gelebilir. Yanınızda muhakkak küçük bir ilk yardım çantası bulundurun. Bunun için hazır satılan çantalar bulunuyor. Fakat kendinizde ihtiyacınıza göre küçük bir çanta yapabilirsiniz. Acil durumlar için çantanızda rulo bant, sargı bezi, yaraları örtmek için steril bez, burkulma ve incilme için elastik  bandaj, turnike için lastik bulundurun. Geri kalan herşeyi yoldan (eczanelerden) çok rahat bulabilirsiniz. Eğer çok sapa bir yere gidiyorsanız soğuk algınlığı, ağır kesici,  kas gevşetici ilaç ve kremler bulundurmada fayda var.

Kozmetik olayı kişiden kişiye değişen bir şey tabii ama genelde aradığınız her şeyi (diş macunu, sabun, şampuan, krem, v.b.) yolda bulabiliyorsunuz. Onun için çok özel bir şey yoksa yanınızda taşımanıza gerek yok.

 

Evrak ve Dökümanlar

vizelerEhliyet, ruhsat ve trafik sigorta poliçenizi her zaman yanınızda bulundurmanız gerektiğini zaten biliyorsunuz. Kaza tutanağı, ehliyet ve ruhsatın fotokobisi şehir dışında kazaya karışma durumunda çok işinize yarıyacaktır. Sağlık sigortanız varsa bunun kartını yanınızda bulundurun. Kaskonuz varsa bunla ilgili telefonları muhakkak yanınıza alın.

Eğer Türkiye dışına yolculuğa çıkıyorsanız gideceğiniz yere göre evraklar farklılık göstermektedir. Daha önce motosiklet ile yurtdışına çıkarken gerekli evraklar ve bölgelere göre gerekli evraklar olmak üzere iki yazı yazmıştım. Pasaport, green card, uluslararası ehliyet ve triptik gibi evrakları yanınızda taşımanız gerekiyor. Yurtdışı sağlık sigortası (seyahat sigortası) yaptırın. 2 haftalık bir sigorta için 40-50TL ödersiniz fakat 30.000€ teminat alırsınız. Aynı şekilde kaskonuz varsa gideceğiniz ülkelere göre ve kapsıyorlarsa yurtdışı için zeyil yaptırabilirsiniz. Bu belgelerin birer fotokobisini de alıp çantaya atmakta fayda var.

Özellikle yurtdışına çıkacağınız zaman yanınıza vesikalık fotoğraf alın. Vize başvurularında ya da izin alınması gereken başka şeylerde evraklar için gerekli oluyor. Gideceğiniz yere göre çektirmek zor olabilir ya da beklemek zorunda kalabilirsiniz.
Ayrıca kağıt harita her zaman gereklidir. Gideceğiniz yerlere göre bunları mutlaka temin edin. Her zaman GPS güvenmeyin! Eğer harita bulamıyorsanız internetten yüksek çözünürlük haritalar çok rahat bulabilirsiniz. Bunları gidip bir ozalitçide A3 kağıda bastırıp yanına alabilirsiniz.

Para

motosiklet-uzun-yol-tavsiyeleri-ne-goturmeli-6
Bana en çok sorulardan biri de ne kadar para aldığım ve parayı nasıl taşıdığım oluyor. Açıkcası Afrika dışındaki neredeyse bütün gezilerimde hep kredi kartı kullandım. Afrika’da da geçtiği her yerde (Güney Afrika’nın tamamı ve diğer ülkelerin büyük şehirlerinde) Çünkü hem kullanımı kolay hem de diğer alternatiflerden daha güvenli buluyorum. Bankalar genelde kuru çevirirken biraz yüksekten çeviriyorlar ama uçan daire bir fiyat farkı yansımıyor. Onun dışında yeterli miktarda nakit para da taşıyorum yanımda. Genelde dolar oluyor çünkü nerdeyse her yerde geçiyor ve kendi para birimlerine bozuyorlar. Afrika’ya giderken tüm parayı yanıma almıştım. Bunları 10-20-50 ve 100’lük şeklinde yaptırarak motor üzerinde taşıdım 🙂 Sadece günlük harcayacağım kadarını cebime koydum. Bunların dışında Debit (banka para kartı) kullanarak gittiğiniz yerlerden para çekebilirsiniz. Genelde her bankanın komisyonu farklı oluyor. Eğer tek seferde yüksek tutarlar çekerseniz mantıklı olabiliyor. Onun dışında seyahat çeki ve para transferi gibi alternatifleri kullanabilirsiniz. Fakat komisyon oranları daha yüksek oluyor genelde.

Uzun yolculuklara götürülmesi gerekenler ile ilgili ikinci bölümde ise; kamp, elektronik, güvenlik ve avadanlık hakkında bilgiler verdim. Merak ediyorsanız okumaya devam edin 🙂

22 Comments

22 Comments
  • ali marazoğlu

    çok gayretli ve çeşidinizi bol göremedim özellikle aradığım zincir koruma çeşidiniz hiç yok gibi

    • Serkan Sogut

      Ali bey demek istediginizi tam olarak anlamadim :/ eger eklemek istediginz birseyler varsa listeyi hep beraber uzatabiliriz. Ben yalnizca baslangici yaptim. Tesekkur ederim.

      • Aydın KORKMAZ

        Zincir korumadan kasıt ne inanın bende anlamadım:) Zincir muhafaza denilen bakalitmidir.?

  • Baris Yorgancioglu

    🙂 Ali Bey pencereleri karistirmis herhalde.
    Yazilar icin emeginize saglik.

    • Serkan Sogut

      Barış teşekkür ederim, umarım işine yarar birşeyler bulabilmişsindir 😉

  • Kamilde84

    Merhaba, anahtarı kaybettikten sonra disk kilidini nasıl açtınız?

    • Serkan Sogut

      ara ara bulduk 🙂 motorun ilerisinde kanalizasyon oluğuna düşmüştü. Nasıl bulduğumuzu hiç sdorma bizde bilmiyoruz 🙂

  • Mesut Hoca

    çok faydalandım teşekkürler.

    • Serkan Sogut

      Teşekkür ederim işine yaradığına sevindim.

  • ahmet yapan

    Serkan Bey genelde çok faydalı ve keyifli bir bloğun bu özel bölümünden de çok faydalı şeyler öğrendim, emeğinize, gönlünüze ve yaşam enerjinize sağlık…

    • Serkan Sogut

      Ben teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için 🙂 yararlı birşeyler anlatabilmişsem sevindim.

  • sinapsis

    İnternette sitenize rastladım. Aslında motosiklet bile kullanmıyorum sadece merağımdan okudum, siteniz güzel olmuş elinize sağlık 🙂

    • Serkan Sogut

      Vakit ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ederim. Yazdıklarımın faydalı olmasına çok sevindim 🙂

  • Tufan Baydemir

    Serkan selamlar , tavsiye ve paylaşımların çok işime yarayacak. Teşekkürler.

    Ben de önümüzdeki günlerde Doğu Karadeniz için bir tura çıkacağım. Rota da yaklaşık olarak şöyle olacak : http://www.gazlagit.com/dogu-karadeniz-seyahati/

  • demir

    Merhaba, sadece bir soru sormak istiyorum, bu tarz birden fazla ülkeyi dolaşabilmek için, vize v.b. engelleri nasıl aşıyoruz? Yani, örneğin; ben Bulgaristandan girip balkan ülkeleri turu yapmayı düşünüyorum, her ülke için vize olayını nasıl halledeceğiz?

    • Serkan Sogut

      Balkanlar için zaten sadece Schengen’in olsa yeteriyor. Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’a Schengen ile girebiliyorsun. Arnavutluk, Karadağ, Kosava, Sırbistan, Makedonya zaten bizden vize istemiyor.

  • Yusuf

    Serkan Bey, Bilgi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. Bütün seyahatlerinizi okudum. Çok şey öğrendim. Sayenizde ilk uzun seyahatimi sanki yıllanmış bir seyyah gibi yapacakmışım gibi bir his var. Birde sorum var: Listelediğiniz belgeler arasında Uluslararası Taşıt Belgesi yok. Bu belgeyi almasak sıkıntı çıkar mı? Seyahatlerinizde hiç bu belgeyi istediler mi?Zaten Türkiye’de verilen ruhsatlarda ingilizce açıklamalarda bulunuyor. Siz bu belgeyi almışmıydınız?

  • Ömer

    Hocam sen yine gitsene biyerlere çok zevkli oluyo takip etmesi faceden ağzımızın suyunu akıtarak : )

    • Serkan Sogut

      Ömer kısmet olursa bu sezon yine yola çıkacağım. Henüz neresi olur bilmiyorum ama bir 3-4 ay kaçmayı düşünüyorum 🙂

  • Ibrahim Wiser

    Serkan bey, ben eşimle Istanbul’dan Italya’ya motor ile geze geze seyahat etmek istiyorum.Daha öncesinde çocukken Yamaha BW’s sonrasında Suzuki Burgman kullanmıştım ama hiç vitesli bir motor kullanmadım. Artık hayatımı daha dolu yaşamak istiyorum, bundan dolayı böyle bir maceraya atılacağız. Bana önereceğiniz motorsiklet modeli var mı acaba? Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim 🙂

    • Serkan Sogut

      Eğer uzun süredir motor sürmüyorsanız küçük cc’li bir motosiklet ile eğitim alarak sürüşünü pekiştirebilirsiniz 🙂 marka model konusunda pek bir şey diyemeyeceğim çünkü çok göreceli oluyor bunlar. Fakat çok ağır ve güçlü olmayan vitesli bir motor ile başlamanızı tavsiye ederim.

  • Kahan Onur Arslan

    Tüm paylaşımlarınızı büyük bir zevkle takip etmeye çalışıyorum elimden geldiğince. Bu hafta sonu İran, Azerbaycan ve Gürcistan’ı kapsayan yaklaşık 20 günlük bir seyahate çıkacağım. Sizden çok şey öğrendim ve cesaretlendim. Bu sebeple size teşekkür etmek istiyorum. Sizinle tanışmayı da çok isterim ayrıca. Umarım kısmet olur bir gün. Tekrar teşekkürler, var olun.

Post a Comment