08 Ekim | Geziler, Tüyolar | Serkan Sogut
Gürcistan Tüyoları
Kafkaslar yolcuğum boyunca Gürcistan için küçük küçük notlar almıştım kendime. Benden sonra buraya gelecek arkadaşlar için yararlı tüyolar olacağını düşünüyorum. Bunlar Gürcistan ‘da geçirdiğim 2.500km boyunca karşılaştığım ve gördüklerim karşısında oluşturduğum kişisel notlardır. Zamana ve kişiye göre farklılık gösterebilir 🙂 oraya gidince kulaklarımı çınlatmayın sakın!
Trafik;
- Gürcistan ‘da motosikleti hiç umursamıyorlar. Oraya gidince Türkiye’de umursuyorlarmış dersiniz 🙂
- Dikkatimi çeken birşey de bir çok kurala kimse uymuyor fakat bir şekilde kazasız trafik akıyor. Karmaşanın içinde bir düzen oluşmuş.
- Kimse trafik kurallarına uymadığı için birbirlerine saygı gösteriyorlar, korna çalmıyor, bağırmıyorlar. (Ben değil kendileri anlatıyor.)
- Eğer herhangi bir ortadoğu ülkesine gitmişseniz burada yabancılık çekmezsiniz trafik akışı çok benziyor 🙂
- Trafik şehir içinde ve dışında oldukça hızlı akıyor.
- Trafik sürekli yer çizgilerine göre akıyor. Göbek ve dönüşlerde ortada kocaman bir boşluk oluyor ve kimin nereye gideceği yerde gösteriliyor. İşaret ve çizgilerin çoğu silik, kendileri ögrendiği için seri olarak hareket ediyor. Sizde yeri takip etmekten ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz.
- Hatalı ve viraj içi sollama çok fazla yapılıyor. Virajlara girerken dikkatli olmakta fayda var. Çünkü çıkışta çok rahat bir araç ile kafa kafaya gelebiliyorsunuz. Ayrıca virajı döndükten sonra yolun ortasında oturan büyük baş hayvan görmeniz de çok normal 🙂 Fakat bir süre sonra artık alışıyorsunu aldırmıyorsunuz 🙂
Akaryakıt;
- Şehir merkezlerinden uzaklaştıkça benzinci sayısı ciddi şekilde azalıyor ve uzun kilometreler benzinci bulunamıyor.
- Tiflis – Kazbegi arası çok popüler olmasına rağmen yaklaşık 150km hiç benzinci yok. Benim gibi geri dönmeyi de düşünüyorsanız toplam 300km benzinci bulunmuyor 🙂
- Şehirler arası yollarda, yol üzerinde bulunan köy yerlerinde pet şişesi ile benzin satan yerler bulmanız mümkün. Yolu iyi takip edin yol kenarında üzerinde pet şişe duran benzin standlarını görebilirsiniz.
- Şehir merkezleri dışında 92 oktanın üstünde benzin bulmanız çok zor. Ben hiç bulamadım.
- Benzin çeşitleri tabelalarda 92 oktan “regular”, 95 oktan “premium” ve 98 oktan “super” olarak yazıyor.
Yollar;
- Gürcistan ‘a motosiklet ile gidecekseniz kesinlikle enduro sınıfı bir model olmasını öneriyorum.
- Ana yollar hariç geçtiğim yolların çoğu iyi durumda değildi.
- Görülmesi gereken önemli mekanlara giden yolların neredeyse hepsi stabilize oluyor.
- Gürcistan için planladığıdığınız rota sürelerini x1,5 yapmanızı öneririm.
- Yollarda çok fazla inek bulunuyor. Gerçekten çoook fazla 🙂 Tabiki sürekli yolun ortasında otluyorlar ne sandınız. Virajı döndüğünüzde kafa kafaya gelmeniz mümkün.
Genel;
- Şehir merkezlerinde motosikler için park yeri bulma sıkıntısı olmuyor.
- Ben yolculuk boyunca Gürcistan plakalı yalnızca 2 motosiklet gördüm.
- Hırsızlık olduğu söyleniyor Gece motosikleti sokakta bırakmamak lazım. (Kaldığım otel yarım saat içinde olsa garaja almamı istemişti)
- Genel olarak ingilizce bilinirliği çok az. Polislerin bazıları biliyor ve çok yardımseverler başınız sıkışırsa çekinmeden soru sorun.
- Şehirler arası yollarda yiyecek birşeyler bulma sıkıntısı var. Market çok sık var. Fakat cafe, restaurant gibi yerler bulmak zor.
- İnsanları çok yardım severler, her türlü sıkıntınızda yardımcı olacaklardır.
lazmonotor
defalarca gürcistana motosikletle gitmiş biri olarak, yazılanların tümü doğrudur.
Serkan Sogut
Teşekkür ederim
Mehmet Balli
2014 te bende istiyorum gitmek inşallah..
Serkan Sogut
Umarım fırsat yakalar gidebilirsiniz çok güzel yerler gerçekten 🙂
Samed KEKLİK
Ben Gürcistan’dan çıkış yapıp Bulgaristan’dan geri giriş yapmak istiyorum. Acaba yol güzergahındaki diğer ülkelerde de durum böyle mi?
Serkan Sogut
Arada kalan Rusya, Ukrayna ve Romanya bence daha iyi durumdalar. Bahsettiğiniz gibi bir karadeniz turu atmadım fakat farklı gezilerde 3 ülkeye de giriş yapmıştım.
uğurca
Gürcistanla rusya arasında Abhazya Cumhuriyeti var bu istikameti izleyecekseniz sorun olabilir çünki 1992 yılında Gürcistan Abhazya savaşı sonrası Abhazlar gürcülere sınırı kapadı.
TC Süheyl Yurdumakan
Gürcistan tüyolarını okuyunca gerekli bilgileri aldım. eline sağlık. inşallah kurban öncesi gidip geleceğim….